Sejarah & Politik

Shafie Apdal disayangi Tun M? 5 perkara tentangnya yang ramai tak tahu

Isu politik semakin hari semakin panas macam api yang membara lebih-lebih lagi isu perebutan pencalonan Perdana Menteri dalam Pakatan Harapan (PH). Baru-baru ini, timbul lagi satu berita sensasi apabila Tun M mencalonkan Dato’ Shafie Apdal iaitu Presiden Parti Warisan Sabah (WARISAN) sebagai Perdana Menteri. Beliau mengumumkan perkara ini di tengah-tengah konflik pencalonan Perdana Menteri.

“Saya percaya, jika perkara ini berlaku, ia akan mengeratkan lagi hubungan antara Semenanjung Malaysia dan Sabah dan Sarawak”- Tun M, katanya melalui videonya yang dimuatnaik di media sosial, dipetik dari NST.

Oleh itu, Tun M secara automatiknya telah disingkirkan dari Akedemi Fantasia versi pencalonan Perdana Menteri dalam PH Plus, penyingkirannya banyak menimbulkan spekulasi positif dan negatif dari kalangan masyarakat.

Dalam pada itu, mesti korang kenal kan Dato’ Shafie Apdal yang telah dipecat dari Kabinet pada tahun 2015 kerana mempersoalkan isu 1MDB atau bahkan semasa pilihan raya umum sebelumnya ketika Sabah akhirnya mempunyai dua Ketua Menteri. Jadi, mari kami bongkarkan perkara tentang beliau yang kamu semua tak tahu.

1. Ahli keluarganya yang bekerjasama dalam pembentukan UMNO di Semporna, Sabah

Imej dari NST

Kalau pasal keluarga dan politik, mesti korang terfikir mengenai Tun M dan Mukhriz, DS Anwar Ibrahim dan Nurul Izzah atau Tun Abdul Razak dan Najib. Dalam pada itu, Shafie Apdal juga mempunyai kaitan dengan keluarga dan politik kerana pak ciknya merupakan ahli politik iaitu Tun Sakaran Dandai, bekas Ketua Menteri Sabah.

Sebenarnya ini bukanlah perkara yang baru, ia merupakan perkara yang diketahui oleh majoriti orang Sabah, ahli akademik Universiti Malaysia Sabah (UMS) menyatakan bahawa setiap daerah didominasi oleh satu keluarga tertentu. Contohnya, orang Kiting akan terkenal di Tambunan dan keluarga Tun Said akan dikenali di Kota Belud.

Dalam pada itu, keluarga Tun Sakaran telah mendominasi kawasan tersebut sejak tahun 1978, ketika Tun Sakaran masih bersama United Sabah National Organisation (USNO). Shafie juga dikatakan telah memulakan karier politiknya dengan USNO dengan Tun Sakaran sebagai mentornya.

Kalau korang nak tahu, keluarga Tun Sakaran merupakan sebuah keluarga yang telah mengukuhkan kekuatan politik UMNO di Semporna pada tahun 1994. Tapi sebenarnya ada lagi ahli keluarga dari Shafie Apdal yang menjadi ahli politik UMNO, antaranya:

  • Yusof Apdal (Abang), ADUN Lahad Datu
  • Nasir Sakaran (Sepupu), ADUN Senaling
  • Razak Sakaran (Sepupu)
  • Ahmad Marzuki Nasir (Anak saudara)

Imej dari giphy

Namun demikian, pilihan raya umum yang lalu kita dapat menyaksikan pertarungan antara Shafie dan sepupunya, terutamanya Nasir Sakaran di DUN Senaling. Mempunyai ahli keluarga dalam politik mungkin sedikit berguna dalam perjalanan karier politik Shafie dan ini dapat dilihat ketika dia mengikuti jejak bapa saudaranya.

2. Shafie merupakan orang Sabah yang pertama memegang jawatan sebagai Naib Presiden UMNO

Imej dari Mstar

Selain menjadi mentornya, Tun Sakaran juga membuka jalan bagi Shafie untuk lebih terlibat dalam politik di peringkat persekutuan. Pada tahun 1991, Tun Sakaran, yang merupakan Menteri Tanah dan Pembangunan Koperasi pada masa itu, memilih Shafie untuk menjadi setiausaha agungnya.

Dapatkan artikel SOSCILI terus kat email!

Sejak itu, Shafie terus terlibat dalam kerajaan persekutuan dengan memegang beberapa jawatan:

  • Setiausaha Parlimen di Kementerian Komunikasi
  • Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan (1999)
  • Timbalan Menteri Pertahanan (1999-2004)
  • Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kepenggunaan (2004-2008)
  • Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah (2009-2015)

Selain itu, petunjuk Tun Sakaran telah mendorong Shafie untuk menceburi bidang politik dengan cepat. Shafie yang bermula sebagai Exco Pemuda UMNO, akhirnya menjadi salah seorang Naib Presiden UMNO pada tahun 2009. Beliau adalah naib presiden bersama dengan Ahmad Zahid Hamidi dan Hishamuddin Hussein.

Imej dari giphy

Beliau yakin dapat memenangi kerusi naib presiden dalam UMNO walaupun ada kemungkinan ketua menteri Sabah ketika itu, Tan Sri Musa Aman, mungkin akan bertanding merebut kerusi yang sama.

“Saya yakin sokongan saya masih wujud, jika tidak, saya tidak akan menjadi ahli majlis tertinggi selama empat penggal.” – Shafie Apdal, dipetik dari Malaysiakini pada tahun 2008.

Beliau akhirnya menjadi orang Sabah yang pertama menjadi ahli politik dan satu-satunya yang pernah memegang jawatan dalam UMNO dan ia mungkin berlaku kerana Musa Aman memutuskan untuk keluar dari pemilihan UMNO.

3. Shafie dipecat dari Kabinet kerana isu 1MDB pada tahun 2015

Imej dari Suara Perak

Sekiranya ada satu persamaan yang dimiliki Shafie dan Muhyiddin Yassin, ia adalah menentang Najib pada tahun 2015 kerana dakwaannya terlibat dalam kes 1MDB. Hasilnya, Muhyiddin dan Shafie diasingkan dari Kabinet. Shafie merupakan pemimpin dalam UMNO yang sangat mengkritik Najib, berikutan dengan kes Najib atas dakwaan rasuah dan salah urus 1MDB.

“Keadilan tidak dijalankan. Takkan adanya keadilan jika cara perlaksanaan UMNO sebegitu rupa” – Shafie, dipetik dari Reuters.

Inilah sebabnya mengapa Shafie bukan sahaja dipecat dari Kabinet tetapi beliau juga digantung sebagai ahli UMNO. Penangguhan Shafie mencetuskan pemberontakan dalaman yang menyebabkan beberapa pemimpin UMNO tempatan di Semporna mengundurkan diri sebagai tunjuk perasaan. Pada tahun 2016, Shafie akhirnya keluar dari UMNO dan menubuhkan Parti Warisan Sabah (Warisan) yang kini dipimpinnya.

Setahun kemudian, Menteri dari UMNO Nazri Abdul Aziz mendakwa Shafie didakwa telah menerima wang dari dana 1MDB. Tetapi Shafie menafikan dengan mengatakan bahawa jika beliau adalah penerima, beliau tidak akan mengemukakan soalan mengenai dana itu.

“Saya ingat lagi apabila persoalkan mengenai 1MDB, Nazri duduk sebelah saya. Dia menunjukkan “thumbs up” secara tersorok. Dia mengatakan bahawa bagus kerana kami mengemukakan soalan-soalan itu. Saya terkejut dengan watak-watak dalam politik yang dia bawa sekarang.”- Shafie Apdal, dipetik dari Malaysiakini.

Baru-baru ini, Najib menggunakan cerita ini terhadap Shafie ketika beliau membuat lawatan di Semporna pada tahun 2018. Dalam lawatannya, Najib memberitahu kepada 1,000 orang kepada orang ramai bagaimana Shafie telah menikamnya di belakang.

“Saya kecewa apabila situasi tertentu muncul, Shafie menikam saya di belakang. Sakit pada tulang rusuk saya. Semasa saya membicarakannya, saya masih merasakan keperitan, terutama kerana ia dilakukan oleh rakan karib. ” – Najib Razak, dipetik dari The Star

Imej dari Ameno World

4. Shafie dan konco-konconya ditahan kerana terlibat dalam kes korupsi RM1.5 billion

Imej dari FMT

Pada tahun 2017, Shafie ditangkap oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk membantu siasatan berhubung dakwaan penggelapan dana untuk projek luar bandar di Sabah. Lihat, projek yang bernilai RM1.5 bilion itu sebenarnya bertujuan untuk menolong orang miskin di Sabah.

Walau bagaimanapun, beliau bukan satu-satunya yang ditangkap untuk membantu siasatan. Saudara-saudaranya, Yusof  dan Hamid Apdal adalah antara 11 orang yang juga ditangkap untuk membantu siasatan. Namun, kes itu digugurkan pada tahun 2018 kerana kekurangan bukti.

“Setelah mengkaji masalah itu, pihak pendakwaan memutuskan pada 20 Jun tahun ini tentang” Tidak Ada Tindakan Lebih Lanjut “atau tidak untuk meneruskan pendakwaan kerana bukti yang dikemukakan tidak cukup untuk tindakan selanjutnya.” – Datuk Liew Vui Keong, Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, dipetik dari The Star.

 

Imej dari giphy

Selain itu, beliau juga membantu SPRM dalam kes rasuah Mara Incorporated Sdn Bhd (Mara Inc), yang melibatkan rumah Dudley bernilai AUD 22.5 juta. Shafie tidak terlibat secara langsung dalam kes itu tetapi dia mungkin diminta untuk membantu kes tersebut kerana transaksi ini dilakukan ketika beliau masih menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah pada waktu itu. Datuk Mohammad Lan Allani, pengarah Mara, yang terlibat secara langsung dalam kes itu, adalah penyokong kuat Shafie pada masa itu.

Satu lagi skandal rasuah yang berlaku ketika beliau menjadi Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah adalah kes rasuah Jabatan Air Negeri Sabah.

Kalau korang tak pernah dengar pasal ini, pemerintah persekutuan telah menyalurkan projek infrastruktur bernilai RM3.3 bilion ke Sabah sejak 2010. Dana ini bertujuan untuk membina sekitar 30 loji rawatan air, memperbaiki bekalan air, memasang saluran paip untuk bandar-bandar terpencil di Sabah dan menggantikan saluran paip lama di ibu negeri. Namun, bukannya mengisi tangki air, pegawai yang rosak akhirnya mengisi wang saku mereka sebagai gantinya.

SPRM telah merampas RM114.5 juta (anda boleh melihat kesimpulannya di sini), menjadikannya penyitaan terbesar SPRM pada masa itu. Shafie disoal oleh Ahli Parlimen Tenom ketika itu, Datuk Raime Unggi apakah kementeriannya terlibat dalam kes ini.

“Sekiranya dua pegawai kanan jabatan negeri dapat memonopoli projek-projek yang ditugaskan untuk mengumpulkan kekayaan luar biasa ratusan juta, maka mustahil kementerian itu tidak menyedari.”- Datuk Raime Unggi, dipetik dari Daily Express.

Tetapi itu tidak berlaku. Shafie menafikan bahawa kementeriannya mengetahui apa-apa mengenai perkara ini dan mungkin kerana wang itu hanya mengalir terus ke jabatan tanpa pengawasan kerana ia juga tidak disalurkan melalui kementerian itu.

5. Shafie menjadi ketua menteri Sabah tetapi ia mencetuskan krisis perlembagaan

Imej dari Mrs Pip

Sepertinya kartun Lat yang dilukis lebih dari 30 tahun yang lalu, ia menjadi relevan lagi apabila insiden perebutan kuasa, yang mungkin menyebabkan krisis perlembagaan, antara Musa Aman dan Shafie Apdal berlaku pada tahun 2018. Ini kerana kedua-duanya terpilih sebagai Ketua Sabah Menteri dalam masa dua hari!

Pada dasarnya, mereka berdua dilantik sebagai ketua menteri kerana masing-masing memenangi 29 kerusi di dewan perundangan 60 kerusi. Ketika ini berlaku, Joseph Kitingan memainkan sentimen hak-hak Sabah untuk mendapatkan kepercayaan daripada penyokongnya tetapi kini dipanggil pengkhianat Sabah ketika beliau memilih untuk bersatu dengan BN di Sabah.

Namun, BN Sabah tidak bernasib baik apabila mantan Presiden Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (UPKO), Datuk Madius Tangau mengumumkan bahawa beliau akan keluar dari BN untuk membentuk pakatan dengan WARISAN. Ini menyebabkan WARISAN memenangi majoriti 35 kerusi dengan bantuan 5 ADUN Barisan. Musa Aman yang kemudian dipecat dikatakan telah melarikan diri dari negara itu ketika disiasat oleh SPRM. Tetapi, pada masa penulisan, Musa Aman telah dibebaskan dari semua tuduhannya.

Tetapi hubungan cinta-benci antara Shafie dan Musa Aman tidak hanya berakhir di situ. Baru-baru ini, Musa Aman menuntut Yayasan Sabah membayar RM1 bilion dan permintaan maaf orang ramai kerana membuat ‘tuntutan fitnah’ terhadapnya.

Imej dari giphy

Apa yang sebenarnya berlaku ialah Yayasan Sabah dilaporkan telah mengadukan tuntutan mahkamah sebanyak RM872 juta terhadap Musa Aman dalam usaha untuk mendapatkan kembali wang yang hilang semasa menjadi ketua lembaga amanah dana itu. Ini berlaku ketika Musa Aman adalah ketua menteri. Shafie hanya memberitahu Musa Aman untuk saling bertemu di mahkamah.

Shafie yang disayangi oleh rakyat

Imej dari Malaysiakini

Satu perkara menarik yang kami perhatikan ketika meneliti cerita ini adalah betapa kuatnya sokongan rakyat terhadapnya sejak dia bersama UMNO hingga hari ini. Sebenarnya, sokongan terhadapnya bertambah setelah beliau dipecat dari Kabinet. Ini mungkin ada kaitan dengan bagaimana beliau menjaga orang-orang.

“Biasanya, setiap orang yang mengunjungi rumahnya tidak akan pulang dengan tangan kosong. Itulah kelebihan Shafie. “- dipetik dari Legasi Datuk Seri Mohd Shafie Apdal (DSAA) dalam Parlimen Semporna PRU 14.

Sokongan ini masih dapat dilihat ketika dia diumumkan sebagai calon PM yang baru. Sebelum pengumuman itu dibuat secara rasmi oleh Mahathir, beberapa pemimpin Borneo telah menyatakan sokongan mereka terhadap calon PM Timur yang berpotensi (kerana mereka tidak menamakan siapa itu, cukup jelas bahawa mereka bermaksud Shafie).

“Ramai yang mungkin tidak setuju dengan alasan mereka sendiri tetapi seperti yang diramalkan tahun lalu bahawa untuk membetulkan Persekutuan Malaysia, sesiapa sahaja yang boleh diterima oleh Persekutuan dan berasal dari Borneo (Sabah & Sarawak) dapat sama memimpin Persekutuan sebagai PM.” – Darell Leiking, Timbalan Warisan, katanya melalui posting Facebook, dipetik dari Malaysiakini.

Malah, penganalisis politik, Prof James Chin dari Universiti Tasmania, Australia, percaya bahawa masyarakat umum di Malaysia Timur akan menyokong Shafie sebagai calon PM. Beliau mengatakan ini walaupun terdapat beberapa kepercayaan bahawa ini adalah usaha untuk menghentikan Anwar menjadi PM atau mendapatkan sokongan Gabungan Parti Sarawak (GPS), yang mempunyai 18 anggota Parlimen di Parlimen.

Bagi Wong Chin Huat, sebaliknya, percaya bahawa orang Sarawak berbanding dengan ahli politik orang Sabah adalah kunci untuk merebut kembali Putrajaya.

“Sekiranya GPS tidak bergabung dalam usaha menentang Perikatan Nasional, siapa pun yang muncul sebagai calon yang disokong PH untuk menjadi PM hanya akan mendapat gelaran kosong.” – Wong Chin Huat, dipetik dari FMT.

Pada akhirnya, mungkin penting untuk diperhatikan bagaimana Shafie belum menerima pencalonan secara rasmi. Sehingga itu, kita hanya akan menunggu dan melihat bagaimana keadaan ini berterusan.

To Top
Dapatkan artikel SOSCILI terus kat email!

Send this to a friend