Jenayah & Undang-undang

Malaysia sebenarnya pernah ada Perdana Menteri…berbangsa CINA?!

(Artikel ini pada asalnya ditulis pada 23 Februari 2019)

Banyak benda-benda yang bersejarah berlaku kat Malaysia, kalau korang ada benda nak kongsikan pasal sejarah-sejarah ni, jom join group FB kitorang.

Masa kitorang tengah sibuk nak tengok apa jadi kalau undi tak percaya dilakukan kepada Perdana Menteri, Tun Mahathir – apa akan jadi kepada kerajaan. Tengah syok kitorang geledah macam-macam sumber, kitorang dapat tahu satu benda yang pelik. Rupa-rupanya awal bulan ni adalah ulangtahun UMNO pernah diharamkan oleh mahkamah akibat krisis dalaman diorang. Ketika UMNO dibubarkan, Dr Mahathir hilang kelayakan sebagai Perdana Menteri dan terpaksa bagi orang lain jawatan tu.

Kalau korang nak tahu, kita pernah ada pemangku Perdana Menteri berbangsa Cina untuk beberapa hari. Hahhh…macam mana benda ni boleh terjadi? Benda ni terjadi apabila mahkamah mengambil keputusan untuk mengharamkan UMNO ketika tu. Apabila UMNO diharamkan, berlaku kekosongan untuk jawatan Perdana Menteri masa tu…

Apasal pulak UMNO boleh diharamkan? Hahhh…meh kitorang cerita.

UMNO ada dua team, dua team ni bergaduh sehingga UMNO dibubarkan

(Kitorang sebenarnya pernah je tulis pasal pengharaman UMNO, bahagian ni kitorang guna balik artikel tu)

Pada tahun 1987, ada satu krisis dalam UMNO apabila buat kali pertamanya jawatan Dr Mahathir sebagai Presiden UMNO dicabar. Orang yang cukup berani tu adalah Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li). Disebabkan perebutan jawatan ni, muncul Team A (sokong Dr Mahathir) dan Team B (sokong Ku Li).

“Team A dipimpin oleh Dr. Mahathir yang mencerminkan kumpulan yang mendukung nasionalisme Melayu liberal manakala team B pula dipimpin oleh Tengku Razaleigh yang mendukong nasionalisme Melayu konservatif.” – Dipetik dari jurnal terbitan UKM.

Kalau korang ada masa ni, nak pilih yang mana? Imej dari MYKMU

Sebelum tu, Timbalan Perdana Menteri – Musa Hitam letak jawatan dan kedudukan tu diganti oleh Ghafar Baba. Kemudiannya, Musa bekerjasama dengan Ku Li untuk menentang pimpinan Dr Mahathir. Ku Li cabar Dr Mahathir untuk jawatan presiden parti dan Musa cabar Ghafar untuk jawatan timbalan presiden.

Dapatkan artikel SOSCILI terus kat email!

Nasib menyebelahi team Dr Mahathir dan Ghafar apabila diorang menang dalam pemilihan ni dengan majoriti tipis. Dr Mahathir menang dengan kelebihan 43 undi manakala Ghafar dengan 40 undi.

Team Ku Li tak puas hati dengan kemenangan Tun Mahathir ni. Kesannya, 11 orang penyokong Ku Li dah bawa kes ni ke mahkamah. Diorang kata ada perwakilan UMNO yang tak sah ikut sama dalam pemilihan parti. Jadinya, diorang nak mahkamah isytiharkan keputusan pemilihan UMNO tu sebagai tak sah.

Biar hakim yang putuskan! Imej dari Giphy

Mahkamah Tinggi masa tu putuskan bukan je keputusan pemilihan UMNO tak sah, tapi dengan UMNO sekali tak sah. Sebab tu, status UMNO sebagai sebuah parti politik TERBATAL.

Maka, Dr Mahathir pun lepas tu asaskan sebuah parti politik baru dikenali sebagai UMNO (Baru), dalam masa sama Ku Li pun asaskan sebuah parti dikenali sebagai – Parti Melayu Semangat 46 (S46 atau Semangat 46).

Semangat 46. Imej dari UTUSAN

“Parti Semangat 46 telah ditubuhkan pada 31 Ogos 1988 oleh sepuluh orang ahli perniagaan Melayu. Parti ini asalnya didaftarkan atas nama UMNO 46 pada 30 September 1988 tetapi ditolak oleh Pendaftar Pertubuhan kerana menggunakan nama yang sama dengan UMNO (Baru) yang telah berdaftar.” – Dipetik dari jurnal terbitan UKM.

Macam mana pulak kita boleh ada Perdana Menteri yang berbangsa Cina?

Oleh kerana UMNO  dah diharamkan, Dr Mahathir kehilangan kelayakan untuk jadi Perdana Menteri. Apabila tak layak jadi Perdana Menteri tu, kerusi tu pun dikosongkanlah. Hahhh…masa inilah Ling Liong Sik yang masa tu jadi Presiden MCA dilantik sebagai Pengerusi Barisan Nasional yang baru. Seterusnya, diletakkan sebagai pemangku Perdana Menteri sehinggalah kes pengharaman UMNO ni selesai.

Kalau ikut tafsiran Perlembagaan – Perdana Menteri Malaysia masa tu adalah Tun Ling Liong Sik. Walaupun tak berlaku perlantikan watikah secara rasmi daripada Yang diPertuan Agung kepada Tun Ling Liong Sik. Cuba teka berapa lama dia jadi pemangku Perdana Menteri? Kalau ikut blog lamputih (satu-satunya maklumat yang kitorang berjaya dapat) Dia memegang jawatan ni selama 10 hari, dari 4 hingga 13 Februari 1988.

Bagi sesiapa yang tak kenal Tun Ling Liong Sik. Imej dari The Star

Perkataan ‘Baru’ ditambah dan dikaburkan dari Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu ( (‘Baru’). Menurut tafsiran mahkamah, UMNO lama dan UMNO Baru adalah dua benda berbeza, bukan parti yang sama. So, bila masalah UMNO ni dah settle, Dr Mahathir jadi Perdana Menteri semula. So kitorang pun takde maklumat apa yang Ling Liong Sik boleh buat dalam masa 10 hari.

Biar betik! Imej dari Giphy

Tapi dia tetap pernah jadi pemangku Perdana Menteri, so Malaysia memang pernah ada seorang pemangku PM dari bangsa Cina. Bagi yang tak tahu – sebenarnya takde undang-undang yang menyatakan orang yang jadi PM mestilah berbangsa Melayu. Sebenarnya boleh je bangsa lain, tapi oleh kerana ahli Parlimen kebanyakan Melayu – so sebab tu secara tradisinya PM mesti Melayu.

“Perdana Menteri Malaysia mesti seorang Melayu yang beragama Islam walaupun tiada undang-undang dalam Perlembagaan Persekutuan yang menghalang orang bukan Melayu menjawat jawatan itu kerana majoriti penduduk negara ini adalah orang Melayu,” – Prof Khoo Kay Kim, dipetik dari MStar

PAS kata akan ada undi tak percaya pada Dr Mahathir, adakah akan ada drama baru berlaku?

Baru-baru ni PAS adakan pertemuan dengan Dr Mahathir, katanya diorang percaya yang beberapa pemimpin Pakatan Harapan  nak lakukan undi tak percaya kat Dr Mahathir. Bagi sesiapa yang tak tahu undi percaya boleh digunakan di Parlimen kalau majoriti ahli Parlimen percaya yang ketua negara tu dah hilang kelayakan untuk mengetuai kerajaan.

Macam yang kitorang dah cerita tadi, oleh sebab dua team dalam UMNO tengah bergaduh, kita dapat produk – pemangku Perdana Menteri yang berbangsa Cina. Kali ni, kalau PH gaduh pulak agak-agaknya – apa pulak produk yang akan dihasilkan dariapda pergaduhan ni? Adakah kita akan ada Perdana Menteri perempuan pertama pulak?

Bermaaf-maafan di hari raya. Imej dari AWANI

Korang rasa – adakah rakyat Malaysia dah bersedia untuk terima Perdana Menteri dari kalangan orang yang bukan Melayu? Kalau ikut kitorang, boleh nampak lagilah yang masyarakat Melayu khususnya takkan terima mana-mana PM yang bukan Melayu. Kalau korang pulak macam mana? Cuba beritahu kitorang…

To Top
Dapatkan artikel SOSCILI terus kat email!

Send this to a friend