Jenayah & Undang-undang

Siri drama DS Najib dengan skandal 1MDB dari mula hingga sekarang

(This article is translation. For the original, visit our brother site, CILISOS)

Masihkah korang ingat dengan skandal 1MDB pada tahun 2018? Bila fikir balik dah tiga tahun berlalu. Mesti la kenal kan siapa orangnya, ye tak lain tak bukan malu apa bosskur…DS Najib Razak. Dengar cerita awal bulan September lalu dia bakal dilantik sebagai penasihat ekonomi untuk Perdana Menteri.

Hayookk bossku marah. Video dari Al Jazeera.

Walaupun skandal 1MDB ni boleh dikatakan kes yang lama, tapi mesti antara korang yang masih tak tak tahu atau tak jelas lagi. Jadi, apa kata kami di SOSCILI menghimpunkan perkara-perkara atau input penting yang kena tahu supaya kita lebih faham mengenai skandal 1MDB ni. Kami akan menggunakan konsep drama bersiri untuk menjadikannya lebih menarik!

Kita mulakan dengan tahun…

1MDB (season 1): 2018 — ada apa dengan SRC International Sdn Bhd

Ada apa dengan SRC? Imej dari Britannica.

Episod 1 (22 Mei): Walaupun kisah 1MDB bermula lebih awal (seperti awal 2013), kita akan memulakan penyusunan di sini, ketika Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) meminta DS Najib masuk untuk disoal siasat. Ketua Pesuruhjaya SPRM ketika itu, Datuk Seri Mohd Shukri Abdull secara terang-terangan menyatakan bahawa DS Najib tidak ditahan.

Episode 2 (24 Mei): DS Najib membuat lawatan kedua ke HQ SPRM hari ini untuk satu lagi soal jawab. Masa ni, DS Najib menafikan bahawa beliau tidak melakukan apa-apa yang salah, dan RM2.6 bilion dalam akaunnya adalah sumbangan dari seorang putera Saudi.

Episod 3 (4 Julai): Setelah ditangkap sehari sebelumnya (akhirnya), DS Najib didakwa di Mahkamah Sesyen dengan tiga tuduhan pecah amanah (CBT) dan satu tuduhan penyalahgunaan kuasa berkaitan dengan SRC International Sdn Bhd (sebuah syarikat palsu yang dikaitkan dengan 1MDB). Beliau telah menerima RM42 juta dari SRC International yang diperoleh melalui aktiviti haram.

Episod 4 (8 Ogos): DS Najib didakwa dengan tiga tuduhan pengubahan wang haram, juga berkaitan dengan pemindahan RM42 juta (yang sama dari sebelumnya) dari SRC International ke akaun bank peribadi Najib.

Ehh jangan macam tu bang, kena tahu juga. Imej dari Kak Limah.

Episod 5 (20 September): Bekas PM itu dibebani dengan tambahan dua puluh lima tuduhan hari ini yang berkaitan dengan transaksi berjumlah RM2.3 bilion, sehingga menjadikan jumlah tuduhan berjumlah tiga puluh satu setakat ini.

Berikut merupakan pecahan tuduhan tersebut:


 • Empat tuduhan rasuah: DS Najib didakwa menerima suapan RM60,626,839.43, RM90,899,927.28, RM2,081,476,926 dan RM49,930,985.70 antara 24 Februari 2011 dan 19 Disember 2014.
 • 21 tuduhan pengubahan wang haram: Sembilan pertuduhan pertama mengatakan bahawa DS Najib telah menerima wang sebanyak RM2.08 bilion dari aktiviti haram dari Tanore Finance Corporation. Lima tuduhan menyatakan bahawa dia telah memindahkan kembali RM2.03 bilion kepada syarikat yang sama. Dua tuduhan menyebabkan dia memindahkan RM162 juta ke akaun AmIslamic Bank miliknya yang lain, dan selebihnya menyatakan bahawa beliau telah menggunakan sebahagian wang untuk membayar pelbagai pihak.

Episod 6 (25 Oktober): Najib mendapat enam lagi tuduhan untuk CBT kerana penyalahgunaan dana kerajaan sekitar RM6.64 bilion.

Episod 7 (12 Disember): Setelah dituduh mengganggu dokumen audit akhir 1MDB, Najib didakwa dengan tuduhan di bawah Seksyen 23 (1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009.

1MDB (season 2): 2019 — penglibatan Jho Low dalam skandal ?

Season 2 pula. Imej dari AirNws.

Episod 1 (3 April): Semasa hari pertama perbicaraan SRC International, DS Najib disambut oleh sebilangan penyokong ketika beliau tiba di bilik mahkamah. Kira-kira pukul 2.50 petang, Hakim Mohd Nazlan melenyapkan dakwaan pihak pembelaan DS Najib bahawa CBT dan penyalahgunaan tuduhan kedudukan rosak, serta memulakan perbicaraan.

Hari berakhir dengan tarikh lain (15 April 2019) ditetapkan untuk meneruskan perbicaraan, dan Najib meninggalkan mahkamah dengan sorakan ‘malu apa bossku’.

Episod 2 (27 Ogos): Pada ketika ini, Mahkamah Tinggi telah melalui 57 saksi dalam 57 hari, dan tugas yang panjang dan sukar untuk menetapkan kes pendakwaan telah dilakukan. Mahkamah Tinggi kemudian menetapkan tarikh berikutnya pada 11 November untuk memutuskan sama ada mantan Perdana Menteri itu perlu membuat pembelaan atau tidak.

Beberapa perkara penting yang perlu tahu:

 • Pada 8 Mei, bekas pegawai KWAP (organisasi yang bertanggungjawab ke atas dana pencen Malaysia untuk kakitangan kerajaan) Amirul Imrat Ahmat memberi keterangan bahawa Najib, dalam jawatannya sebagai PM dan menteri kewangan, menandatangani jaminan kerajaan persekutuan pada tahun 2012, membenarkan pinjaman RM2 bilion dari KWAP ke SRC International. SRC International telah menerima pinjaman berjumlah RM4 bilion dari KWAP, jumlah terbesar yang pernah dipinjamkan oleh dana pencen.
 • Terdapat tragedi bom di Mahkamah KL pada 25 Julai, pasukan bom dan unit K-9 datang membantu. Sebenarnya tiada pun bom dan perbicaraan disambung pada pukul 2 petang.
 • Seorang saksi memberi keterangan bahawa Najib dilaporkan “terkejut” dan “kecewa” ketika menyedari bahawa dia telah menerima jutaan ringgit dalam akaun banknya pada tahun 2015.
 • Pada 15 Julai, naib presiden kanan kad kredit dan pengurusan penipuan AmBank memberi kesaksian bahawa dua kad kredit atas nama DS Najib digunakan untuk membeli perhiasan pereka Itali bernilai RM3.36 juta pada tahun 2014. DS Najib mempertahankan transaksi ini, dengan mengatakan bahawa ia adalah hadiah untuk royalti negara lain.
 • Bekas pengurus hubungan AmBank Joanna Yu membocorkan keterlibatan Jho Low dalam skandal itu, termasuk permintaannya pada tahun 2011 agar penyata bank DS Najib tidak dikirim ke kediaman mantan PM itu, dan menunjukkan transaksi dari SRC International ke akaun Najib sebagai “hadiah” atau “sumbangan”.

Takpe ambil masa korang untuk rehatkan mata, lepastu baru sambung baca. Imej dari giphy.

Episod 3 (11 November): Nampaknya, DS Najib terkejut (sekali lagi) apabila Mahkamah Tinggi menyuruhnya membela diri dengan tujuh pertuduhan dalam perbicaraan SRC International yang melibatkan RM42 juta yang disebutkan sebelumnya. Sekiranya disabitkan kesalahan, beliau bakal dikenakan denda dan hukuman penjara antara 15 hingga 20 tahun bagi setiap pertuduhan.

Episod 4 (3 Disember): Hari ini menandakan hari pertama pembelaan DS Najib. Beliau memilih untuk memberi keterangan sebagai saksi dalam pembelaannya sendiri, membuka diri kepada pertanyaan dari pendakwa.

Info menarik: Najib lupa membawa ICnya ke mahkamah.

1MDB (season 3): 2020 — pembongkaran rakaman audio

Audio apakah itu? Imej dari Media Indonesia.

Episod 1 (8 Januari): SPRM mendedahkan satu siri sembilan rakaman audio yang melibatkan DS Najib yang cuba menutup siasatan mengenai skandal 1MDB, bersama dengan bekas ketua SPRM Tan Sri Dzulkifli Ahmad, isteri Najib Rosmah Mansor, bekas ketua Tabung Haji Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim, dan Najib bekas setiausaha swasta utama Tan Sri Shukry Mohd Salleh.

Lebih mengejutkan, terdapat rakaman Najib meminta putera mahkota Emiriah Arab Bersatu untuk membantu membersihkan keterlibatan anak tirinya dalam skandal itu.

Episod 2 (11 Mac): Akhirnya, pihak pembelaan menyimpulkan kes mereka setelah 33 hari di mahkamah dengan 19 keterangan saksi, termasuk keterangan DS Najib sendiri. Ini merupakan input penting dalam pembelaan Najib:

 • DS Najib menegaskan bahawa dia tidak pernah terlibat secara langsung dalam pengurusan 1MDB (walaupun menjadi pengerusinya), dan hanya berurusan dengan CEO dana itu.
 • Pada 4 Disember, DS Najib memberi keterangan bahawa Jho Low adalah orang yang meyakinkannya untuk membuka akaun AmBank pada tahun 2010 untuk “sumbangan peribadi” dari royalti Saudi.
 • Pada mulanya, Najib enggan mengesahkan tandatangannya sendiri dalam pelbagai dokumen dan menegaskan agar pakar tulisan tangan dibawa masuk. Kemudian dalam percubaan yang sama, dia melakukan 180 dan mengesahkan bahawa tandatangan itu adalah miliknya.
 • Najib mengeluarkan kad “Saya tidak sebodoh itu” pada 3 Februari, dengan mengatakan bahawa dia tidak cukup bodoh untuk memasukkan wang yang dicuri ke dalam akaun peribadinya.
 • Banyak fitnah yang dilemparkan kepada Jho Low dan kerabat diraja Saudi.

Episod 3 (1-4 Jun): Selama 4 hari, pihak pembelaan Najib membuat lisan, dengan menyatakan bahawa Najib — penyalahgunaan itu dilakukan oleh “pihak ketiga”, sambil menuding jari kepada bekas ketua eksekutif SRC Nik Faisal Ariff Kamil dan Jho Low sebagai orang yang bertanggungjawab atas tuduhan tersebut.

Peguam Najib juga menegaskan bahawa Najib benar-benar percaya bahawa sebahagian daripada RM42 juta yang dibelanjakan adalah “derma” Arab.

42 juta boss, macam2 boleh beli tu. Imej dari giphy.

Ketidakkonsistenan (sorry pakai ayat formal sikit) dalam keterangan saksi juga ditunjukkan, dan berpendapat bahawa Najib tidak bermaksud menerima dana tersebut kerana urus niaga tersebut dilakukan tanpa pengetahuannya. Pihak pendakwa menjawab bahawa Najib seharusnya bertanya mengapa tiba-tiba ada tambahan RM42 juta dalam akaun banknya.

Selain itu, Najib tak kata pun yang beliau tidak mengetahui urus niaga itu. Najib cuma mengatakan bahawa itu adalah sumbangan Arab, dan ia tidak membantu bahawa najib membelanjakan SEMUA RM42 juta yang “tidak dia ketahui”.

Episod (28 Julai): DS Najib didapati bersalah atas semua tujuh pertuduhan oleh hakim Mahkamah Tinggi Mohd Nazlan Mohd Ghazali. Atas kesalahannya, beliau didenda RM210 juta dan dijatuhkan hukuman penjara 72 tahun (tapi dah dikurangkan selama 12 tahun je).

Sudah tentu, peguam Najib mengatakan bahawa mereka akan mengemukakan rayuan terhadap keputusan tersebut.

Semasa perbicaraan SRC ini, Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali difitnah bahawa beliau ialah cucu Tun Mahathir. Kami ada tulis mengenainya dan kalau nak tahu boleh baca di sini.

1MDB (season 4): 2021 — DS Najib cetus kemarahan hakim

Nape DS Najib tak datang? Imej dari Harian Metro.

Episod 1 (5 April): Tidak berpuas hati kerana terlambat 40 minit untuk perbicaraan rayuan pertama pelanggannya, ketua peguam Najib cuba menangguhkan perbicaraan setelah dia melangkah ke ruang sidang.

Episod 2 (18 Mei): 15 sesi mahkamah kemudian, rayuan Najib terhadap sabitan dan hukumannya telah selesai. Namun, para hakim mengatakan bahawa mereka menangguhkan keputusan mereka ke kemudian hari.

Episod 3 (7 Julai): Perbicaraan kes 1MDB ditangguhkan ke 17 Ogos selepas peguam DS Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah menjalani kuarantin kendiri kerana menjadi kontak rapat pesakit COVID-19.

Episod 4 (17 Ogos): Pasukan pembelaan Najib Abdul Razak berpendapat bahawa dakwaan salah faham mengenai peranan Jho Low dalam 1MDB tidak menghalang mantan CEO dana kekayaan negara, Mohd Hazem Abdul Rahman, daripada menerima bonus lebih dari RM2 juta.

Episod 5 (19 Ogos): Hakim perbicaraan 1MDB, Hakim Collin Lawrence Sequerah menegur Datuk Seri Najib Tun Razak kerana gagal hadir untuk perbicaraan 1MDB di Mahkamah Tinggi. Hal ini susulan daripada DS Najib menghadap Yang-diPertuan Agong untuk pengesahan sokongan terhadap Perdana Menteri yang dipilih.

Episod 6 (8 September): Bekas hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Seri Gopal Sri Ram, kekal mengetuai pasukan pendakwaan dalam perbicaraan 1MDB. Hal ini kerana sebelum ni DS Najib meminta Sri Ram digugurkan sebagai pendakwa raya ad-hoc dalam empat kes jenayah yang dihadapi oleh beliau berkaitan 1MDB.

Bersambung…

 

Popular

To Top

Send this to a friend