Rencah Dunia

Peranan British dalam pembentukan Israel mengajar Henry Gurney bagaimana nak lawan komunis

(This article is translation. For the original, visit our sister site, CILISOS)

Rasanya, korang mesti dah kenal kan Henry Gurney ni. Yela, dekat sekolah dulu kan dia ni mesti keluar dalam buku teks sejarah kita. Mana yang tak kenal lagi, dia merupakan pesuruhjaya tinggi British di Tanah Melayu pada 1938.

Akan tetapi, dalam buku teks sejarah sekolah kita takde menceritakan yang dia pernah bekerja di Palestin sebelum gerak ke Tanah Melayu. Tak percaya? Korang pergi la buat research atau ambil buku teks sejarah sekolah adik atau anak, haa…lepastu cari ada ke tak?

Haaa takde en? Imej dari giphy.

Ye betul, Henry Gurney dulu sebelum gerak ke Malaysia, dia pernah menjadi Ketua Setiausaha di Palestin. Namun, kenapa pula kita kena tahu pasal perkara ni? Haa…chill, sebenarnya ia berkaitan dengan serangan komunis di Tanah Melayu. Awal-awal ni, kita rilek lu pasal Henry Gurney di Palestin, sebab kami nak explain dulu mengenai…

British menjanjikan Zionis akan mempunyai negera sendiri

Pembahagian negara Israel ada berkaitan dengan satu perjanjian. Imej dari DW.

British sebenarnya memainkan peranan besar dalam pembentukan Israel. Ketika Perang Dunia Pertama berlaku, Britain menandatangani perjanjian rahsia yang disebut Perjanjian Sykes-Picot pada tahun 1916 dengan Perancis bersama Rusia untuk menjatuhkan Kerajaan Uthmaniyyah.

Sebagai pengerasnya, mereka akan mendapat sebidang tanah milik Kerajaan Uthmaniyyah. Salah satu bahagian tanah Britain adalah Palestin.

Setahun kemudian (lepas 1916, 1917 la), British mengirim sepucuk surat kepada komuniti Zionis Yahudi di Britain yang mendakwa bahawa mereka akan mencari mereka negera untuk orang Yahudi menetap. Ia dikenali sebagai Deklarasi Balfour dan tanah yang dijanjikannya oleh masyarakat Yahudi tidak lain dari Palestin.

Camni la bila Yahudi baca surat tu. Imej dari giphy.

Bagaimanapun, dengan perjanjian itu, British berjaya menguasai Palestin pada tahun 1918. Sebenarnya, British dibantu oleh Pemberontak Arab, yang yakin bahawa mereka akan mendapatkan kemerdekaan mereka setelah menjatuhkan 400 tahun- Empayar Uthmaniyyah lama.

Oleh itu, British diberi mandat ke atas Palestin, yang telah disetujui oleh Liga Bangsa-Bangsa (sebuah organisasi seperti PBB tetapi untuk menyelesaikan krisis Perang Dunia Pertama).

Liga Bangsa-bangsa (League of Nations). Imej dari ThoughtCo.

Malangnya, sebilangan penduduk di Palestin, yang bukan hanya terdiri daripada Muslim Arab tetapi juga Kristian dan bahkan Yahudi, mula menyedari bahawa British sebenarnya bekerjasama dengan satu kumpulan Zionis yang dikenali sebagai Jewish Agency (Kalau dalam BM maksudnya Agensi Yahudi).


Ia menjadi sangat rumit, tapi akhirnya dari keseluruhan pengaturan ini bukan hanya menyebabkan pemberontakan dan perang antara orang Arab dan Yahudi. Ia juga mencetuskan konflik terhadap pemerintah Inggeris, yang paling teruk Pemberontakan Yahudi bermula pada tahun 1944 oleh kumpulan gerakan bawah tanah sayap kanan Yahudi.

Sebenarnya, Henry Gurney…

Muncul dalam isu ini bagi menyelesaikan pemberontakan Yahudi

Pada tahun 1945, kumpulan gerakan bawah tanah sayap kanan Yahudi, Irgun Zvai Leumi memperbaharui pemberontakan terhadap pemerintah British. Sangat mengerikan sehingga Ketua Setiausaha pada masa itu, John Shaw, menerima ancaman bunuh. Dia akhirnya dihantar kembali ke Britain atas faktor keselamatan.

Logo Irgun Zvai Leumi. Imej dari Wikipedia.

Oleh itu, British memilih Henry Gurney sebagai gantinya. Kalau korang tengok, Henry lebih banyak fokus dalam pekerjaan pentadbiran dan tidak benar-benar ambil tahu pasal penduduk tempatan atau politik mereka. Kepakarannya dalam pekerjaannya menjadikannya kenaikan pangkat setelah kenaikan pangkat, yang menyebabkan peranan sebagai Ketua Setiausaha di Palestin.

Henry datang ke Palestin ketika British menggunakan tentera untuk menangkap kumpulan pengganas. Sebilangan orang yang ditangkap berasal dari Jewish Agency.

Oleh itu, Henry berfikir untuk menyelesaikan pemberontakan dengan pendekatan yang lebih diplomatik. Dia bekerjasama dengan setiausaha kolonial, Arthur Creech Jones, dalam memfokuskan diri untuk memperbaiki hubungan antara British dan Jewish Agency.

Mana yang tak kenal, inilah Arthur Creech Jones. Imej dari National Potrait Gallery.

Mereka juga menangguhkan semua operasi pencarian oleh tentera di kawasan perumahan dan membebaskan beberapa anggota yang ditahan dari jawatankuasa eksekutif Jewish Agency.

Henry juga memilih rundingan politik, ia dianggap sebagai penyelesaian jangka panjang untuk pemberontakan ini. Dia menggunakan pendekatan ini dengan harapan penduduk tempatan dapat mempercayai British lagi.

Namun, sebilangan orang di kabinet Britain tidak bersetuju dengan kaedah Henry. Bagi mereka, penegasan tentera dapat mengembalikan kawalan Britain ke atas Palestin. Akhirnya, kaedah ini digunakan oleh pemerintah British.

Pemberontakan ini mengorbankan 141 nyawa tentera dan polis Britain. Ia juga membunuh 40 anggota kumpulan pengganas Zionis. Di samping itu, British hilang kepercayaan terhadap penduduk tempatan.

Britain takde pilihan lain kecuali menyerahkan Palestin dan masalahnya kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk menyelesaikan krisis tersebut. PBB mencadangkan penyelesaian dua negara – satu untuk Arab Palestin dan satu lagi untuk Zionis Yahudi.

Inilah penyelesaian dua negara yang dilaksanakan oleh PBB. Imej dari Britannica.

Namun, ia hanya menimbulkan kemarahan di kalangan orang Arab, yang merupakan penduduk utama Palestin. Cadangan PBB memulakan perang saudara antara Arab dan Zionis Yahudi, di mana lebih daripada 4,000 orang (orang Arab, Yahudi, dan Britain) terbunuh.

Lebih teruk lagi, gerakan Irgun menyerang sebuah kampung kecil pada tahun 1948 yang bernama Deir Yassin, membunuh lebih dari 107 orang Arab Palestin. Peristiwa ini dikenali sebagai The Deir Yassin Massacre. Perang Arab-Israel masih dapat dilihat sehingga hari ini walaupun Israel mengisytiharkan kemerdekaannya pada bulan Mei 1948.

Jadi, mana pulak Henry dalam peristiwa ni? Walaupun nampaknya dia tidak dapat berbuat banyak tentang keseluruhan keadaan kerana British tidak lagi mahu menolong Palestin dengan krisisnya lagi. Dia sebenarnya sangat marah dengan pemerintahnya sendiri dan Zionis.

Ia juga kerana dia melihat perang tanpa tujuan sebenarnya dapat diselesaikan sekiranya suatu kebijakan yang tepat diperdebatkan oleh British.

Bukan tu je, peristiwa inilah menjadi sebab…

Henry melaksanakan apa yang dipelajarinya dari Palestin di Tanah Melayu

British pernah cakap Komunis ni lagi jahat dari Yahudi (bagi kita sama je). Imej dari Sejarah K2.

Pada bulan Oktober 1948, British memerlukan seseorang untuk menggantikan Pesuruhjaya Tinggi di Tanah Melayu yang terbunuh akibat nahas kapal terbang. Mereka mencari seseorang yang mempunyai kepakaran untuk menangani masalah yang jauh lebih besar daripada yang mereka hadapi di Palestin – Darurat di Tanah Melayu.

Kami rasa korang sendiri sudah tahu la siapa orangnya. Ye betul, Henry Gurney la yang memegang jawatan Pesuruhjaya Tinggi di Tanah Melayu.

Berkat perkara yang dia saksikan di Palestin, Henry belajar membezakan bagaimana menggunakan polis dan tentera ketika menangani pemberontakan.

Di Tanah Melayu, dia menentang rancangan British dan mendorong agar tindakan pemberontakan ditangani oleh polis (yang kebanyakannya terdiri daripada penduduk tempatan) dan bukannya oleh tentera British.

Henry dan Leftenan Jeneral Sir Harold Briggs akhirnya membentuk serangkaian rancangan di bawah apa yang biasanya dikenali sebagai Rancangan Briggs (alaaa Rancangan Briggs ni korang pernah belajar time sekolah dulu).

Korang pernah nampak Sir Harold Briggs dalam buku teks sejarah korang? Imej dari Alchetron.

Oleh itu, selain menggunakan tentera untuk menegaskan kawalan, British menggunakan polis dan tentera untuk menjaga keamanan. Ia menunjukkan bahawa mereka melindungi rakyat Tanah Melayu di bawah rancangan ini.

Di samping itu, mereka juga memindahkan peneroka Tanah Melayu dan memberikan bantuan kepada peneroka sambil menolak sokongan masyarakat terhadap komunis.

Ia bukan sahaja British berjaya mengalahkan komunis dan mengakhiri darurat Tanah Melayu pada tahun 1960, tapi dapat meredakan pemindahan kuasa dari British kepada rakyat Tanah Melayu. Selain itu, Persekutuan Tanah Melayu juga dapat mengisytiharkan kemerdekaannya tiga tahun sebelum darurat ini berakhir.

Inilah sebabnya mengapa ramai orang di Tanah Melayu bersedih atas kematian Henry ketika dia dibunuh oleh komunis di Bukit Fraser. (Kami ada tulis artikel mengenai kematian Henry Gurney, korang boleh baca di sini).

Sebenarnya, kematiannya meninggalkan kesan besar kerana dia dianggap sebagai suara yang bukan hanya di Tanah Melayu tetapi juga Palestin.

 

 

 

 

Popular

To Top

Send this to a friend