Sejarah & Politik

Zahid Hamidi: Didakwa kroni Anwar yang menerima RM230 juta sewaktu pemuda UMNO

Suhu politik negara tidak pernah surut. Selepas keputusan Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah sudah diketahui serta kabinet baru terbentuk di Sabah, parti UMNO menghadapi sedikit pertembungan pendapat antara pemimpin mereka.

Nama Presiden UMNO, Ahmad Zahid Hamidi dipetik oleh sesetengah pemimpin agar segera menentukan halatuju UMNO yang semakin berkurang pengaruhnya apabila bekerjasama dengan Perikatan Nasional (PN).  Disebalik apa yang berlaku ini, mungkin ramai yang kurang tahu mengenai Ahmad Zahid Hamidi sendiri serta naik turunnya dalam kancah politik tanah air.

Pernah menjadi Setiausaha Politik Najib Razak sebelum berlaku Reformasi 1998

Imej dari Din Merican

Semua pun tahu nama penuhnya Ahmad Zahid Bin Hamidi. Beliau pernah bekerja sebagai pegawai bank di OCBC Bank (1976-1977) serta penolong pengurus di Bank Simpanan Nasional (1977-1979). Pada tahun 1976 hingga 1979 juga beliau menerima amanah dalam UMNO sebagai:

  • Jawatankuasa Pemuda UMNO cawangan Kampung Sungai Nipah Darat, Bagan Datuk (1976)
  • Ketua Pemuda UMNO cawangan Sungai Nipah Darat, Bagan Datuk (1977)
  • Jawatankuasa Pemuda UMNO Bahagian (1978)

Tugas-tugas terus diterimanya hingga pernah dilantik menjadi Setiausaha Politik kepada Najib Razak pada tahun 1986 sebagai Menteri Belia dan Sukan. Perjalanan politiknya terus meningkat apabila menjadi Ketua Pemuda UMNO pada tahun 1996 hingga 1998. Seperti yang kita tahu, pada tahun 1998 itulah berlakunya gerakan Reformasi apabila Anwar Ibrahim dari jawatan Timbalan Perdana Menteri.

Bayangkan ketika itu beliau Ketua Pemuda UMNO, manakala dua figura politik Malaysia berpecah iaitu Anwar Ibrahim dan Mahathir Mohammad. Sebenarnya, perpecahan ini telah memberi kesan dalam sikap dan perjalanan politik Zahid Hamidi.

“Tempoh 22 tahun lalu beliau adalah Ketua Pemuda Umno yang dilihat sebagai penyokong kuat Anwar Ibrahim yang pada masa itu Timbalan Presiden Umno dan juga Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan.” – Tulisan Sayuti Omar bertajuk Cerita Seorang Zahid Hamidi dan Saya

Imej dari Tukang Lawan

Menurut Sayuti Omar lagi, jasa Anwar Ibrahimlah yang menyediakan laluan kepada Zahid Hamidi untuk menjadi Ketua Pemuda ketika itu yang mengalahkan Rahim Tamby Chik. Sepanjang menjadi Ketua Pemuda UMNO, Zahid Hamidi telah membuat gerakan untuk menyingkirkan Mahathir dan menaikkan Anwar Ibrahim sebagai PM.

Isu diktator, kronisme dan nepotisme dimainkan oleh Zahid Hamidi untuk memburukkan Mahathir termasuk ketika ucapan dasar sebagai Ketua Pemuda UMNO.

Anwar Ibrahim dipecat, Zahid Hamidi berada di persimpangan

Pada 2 September 1998, Anwar Ibrahim dipecat dari jawatan sebagai Timbalan Perdana Menteri. Pada mulanya, Zahid Hamidi bersama Anwar Ibrahim walaupun ketika itu masih memagang jawatan Ketua Pemuda UMNO.

“Pada malam Anwar dilucutkan jawatan dan malam seterus-seterusnya, Zahid hadir ke rumah Anwar bersama sebahagian pimpinan pemuda Umno dan orang ramai. Beliau turut memimpin rakyat buat demontrasi dan solidariti untuk Anwar.

Dapatkan artikel SOSCILI terus kat email!

Antara pemuda Umno bersama Zahid adalah ketua pemuda Umno Kelantan Zaiyadi Awg Nuh, beliau antara ketua pemuda yang awal dipecat, diikuti oleh Halim Saad (Kedah) Roslan Kassim (Negeri Sembilan), Rahim Ghaus (Pulau Pinang) dan lain-lain termasuk Exco pemuda, Saifuddin Nasution Ismail, Lokman Adam, Hamdan Taha dan lain-lain.” – Tulisan Sayuti Omar bertajuk Cerita Seorang Zahid Hamid dan Saya

Imej dari MalaysiaKini

Zahid Hamidi dikatakan antara penggerak awal gerakan Reformasi yang bersama Anwar Ibrahim. Mereka ini uga bergerak bersama dua orang setiausaha Anwar Ibrahim ketika itu iaitu  Ezam Mohamad Noor dan Azmin Ali.

Namun, beliau terus berada dalam dilema sama ada untuk terus bersama Anwar Ibrahim atau tidak. Satu perbualan telah dicatatkan oleh Sayuti Omar bersama Zahid Hamidi ketika dalam perjalanan ke Bagan Datuk, Perak.

“Zahid Hamidi: Ustaz (Sayuti) macam mana dengan diri saya kini. Apa yang harus saya buat?

Sayuti Omar: Datuk, orang sudah tahu yang Datuk adalah budak kepada Pak Sheikh (Anwar). Datuk adalah khadam kepadanya. Dalam suasana hari ini, bagi saya terbaik Datuk lakukan, Datuk perlu tenggelam timbul bersama Pak Sheikh. Datuk tidak boleh melarikan diri.

Kalau Datuk lari meninggalkannya, Datuk akan dilihat pengecut dan seorang yang mementingkan diri. Sebaliknya kalau Datuk setia dan pertahankan Pak Sheikh, Datuk akan dilihat sebagai seorang pejuang dan sahabat yang setia, yang sanggup melakukan apa saja demi seorang sahabat, Datuk akan dihormati sepanjang masa.” – Tulisan Sayuti Omar bertajuk Cerita Seorang Zahid Hamidi dan Saya

Akhirnya, beliau ditahan di Kota Kinabalu. Kemudian, kisah Zahid Hamidi bersama Anwar Ibrahim tidak lagi kedengaran.

Mahathir dedahkan kroni Anwar Ibrahim ini termasuklah Zahid Hamidi

Lama selepas itu, pada 2 Mei 1999, Mahathir telah membuat satu kenyataan dan mendedahkan berhubung berhubung pemilikan harta dan perolehan kontrak-kontrak besar oleh kroni-kroni bekas timbalannya, Anwar Ibrahim.

“Saya memang tahu kedudukan mereka. Sebagai contoh bekas setiausaha politik, setiausaha-setiausaha Anwar. Kita dapat tahu daripada borang pengisytiharan harta …

Seorang kroni yang dibentuk oleh Anwar untuk menggulingkan saya, saya mendapati beliau mempunyai wang tunai lebih RM230 juta,” – Petikan dari Library Perdana

Imej dari Benar News

Sewaktu itu, Mahathir tidak mendedahkan kepada wartawan mengenai nama kroni yang menerima RM230 juta itu. Beliau hanya menyebut bahawa orang itu sangat rapat dengan Anwar dan digunakan oleh Anwar untuk membuat Mahathir tidak popular dan melemparkan pelbagai dakwaan kononnya pemerintahan Mahathir korup dan mengamalkan nepotisme.

Apa yang mengejutkan, dalam satu temu ramah terbaru oleh Malaysia Gazette bersama Mahathir telah didedahkan mengenai hal ini. Ini adalah petikan dari ulasan Mahathir mengenai Anwar;

“Saya nak kata terang-terang pada masa itu, bila dia (Anwar) angkat Zahid Hamidi jadi Ketua Pemuda. Zahid ingat sebagai Ketua Pemuda, dia kena isytihar dia punya harta. Saya terkejut. Zahid Hamidi mempunyai RM240 million ringgit. Saya tanya kepada dia, “dari mana you dapat duit ini?”.” – Tun Mahathir, petikan dari Malaysia Gazette TV

Sama ada hal ini betul atau tidak. Perlu kepada siasatan pihak berautoriti tanpa campur tangan sebarang ahli politik lah kan.

Zahid Hamidi pernah jadi menteri KDN

Zahid Hamidi masih terus bergerak ke hadapan dalam perjalanan politiknya. Beliau dilantik menjadi Timbalan Menteri Pelancongan (2004-2006), Timbalan Menteri Penerangan (2006-2008), Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Hal Ehwal Agama Islam (2008-2009) dan Menteri Pertahanan (2009-2013).

Beliau seterusnya dilantik menjadi Menteri Dalam Negeri (2013-2018) dan berada di puncak politiknya sebagai Timbalan Perdana Menteri (2015-2018). Sepanjang menjadi Menteri Dalam Negeri, Zahid Hamidi telah menubuhkan beberapa pasukan penting di bawah PDRM. Antaranya:

  1. Pasukan Khas Jenayah Terancang (STAFOC): Secara umumnya ia akan memerangi organisasi jenayah, gengsterism, perjudian, pelacuran dan penyeludupan manusia.
  2. Pasukan Tindakan Khas Antimaksiat, Judi dan Gangsterisme (STAGG): Jabatan ini untuk mencegah kebocoran maklumat operasi di peringkat Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD), Ibu Pejabat Polis Negeri (IPK) dan stesen polis.
  3. Pasukan Khas Taktikal Narkotik (STING): Tujuan utama penubuhan jabatan ini adalah untuk memburu ketua sindiket dadah dan melawan aktiviti penyeludupan dadah antarabangsa dan tempatan sama ada melalui laut atau pun darat.

Penubuhan pasukan-pasukan elit ini dilaporkan telah berjaya menurunkan indeks jenayah termasuk kegiatan kumpulan jenayah terancang. Namun, ketiga-tiga pasukan elit ini dibubarkan pada tahun 2019 atas alasan langkah penstrukturan semula beberapa jabatan dalam agensi keselamatan itu.

Zahid Hamidi menjadi Presiden UMNO tanpa ada jawatan dalam kabinet

Imej dari Rebuilding Malaysia

Selepas kekalahan BN dalam PRU-14, Zahid Hamidi memikul jawatan Presiden UMNO di mana parti itu menjadi pembangkang buat pertama kalinya. Mungkin ini juga kali pertama Presiden UMNO tiada sebarang jawatan dalam kabinet walaupun berlaku koalisi antara Barisan Nasional dan Perikatan Nasional.

Cabaran yang dihadapi Zahid Hamidi kini mungkin berlainan dengan presiden-presiden UMNO yang lain. Selain berdepan dengan pendakwaan kes di mahkamah, beliau juga berdepan dengan kekuatan Barisan Nasional yang semakin mengecil komponennya dengan tiadanya parti dari Sarawak dan beberapa parti dari Sabah. Jika sebelum ini Zahid Hamidi pernah berdepan cabaran politik sewaktu Pemuda UMNO, kini beliau berdepan cabaran yang hebat sekali lagi sebagai Presiden UMNO.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

To Top
Dapatkan artikel SOSCILI terus kat email!

Send this to a friend