Sejarah & Politik

Kenapa ada kereta Proton Perdana terkandas dalam bangunan terbiar di UK?

Baru-baru ini, sebuah saluran YouTube iaitu Lost Adventurers, merupakan peneroka dari UK yang berkongsikan tentang pengembaraan mereka dalam mencari barang-barang lama di bangunan terbiar dan sejarah-sejarah lama, telah mengeluarkan video yang mungkin berkaitan dengan Malaysia.

Dalam video yang berdurasi 12 minit (korang boleh tengok di sini), peneroka-peneroka itu telah pergi ke sebuah bangunan terbiar di UK dan menjumpai sebuah garaj besar yang mempunyai banyak kereta mewah usang bahkan ada yang masih berbalut dengan plastik lagi kerusinya.

Namun, dalam minit (2.46), mereka telah menjumpai sebuah kereta buatan Malaysia iaitu Proton Perdana yang mempunyai reka bentuk sama seperti Honda Accord. Kemungkinan korang akan terkejut kerana kereta merupakan hak milik menteri. Jadi, mari kami bongkarkan tentang kisah kereta Proton Perdana yang terbiar di Saverne, UK.

Sebenarnya, kereta itu milik seorang tokoh besar negara iaitu Tun M

Haa siapa yang pecahkan rahsia ni, masam Tun M. Imej dari Mynewshub.tv

Sekiranya anda meneliti komen video YouTube itu, anda akan melihat bahawa banyak penonton mendakwa bahawa kereta itu milik Tun M, dan kami tidak tahu pasti bagaimana mereka berjaya mengetahuinya, tetapi sebenarnya apa yang diorang cakap itu betul, sama seperti apa yang dijelaskan oleh salah seorang pembantu Tun M.

Menurut laman Facebook Kelab Che Det, kereta itu didaftarkan atas nama Tun M dengan nombor plat VK5231. Namun, bagaimana kereta tersebut boleh terkandas di sana? Nampaknya, ini semua boleh dirujuk kembali dalam maklumat Syarikat Otomobil Elektrik Malaysia (POEM).

POEM ditubuhkan pada tahun 1996 sebagai usaha sama diantara TNB dan sebuah syarikat Britain iaitu Frazer-Nash Research, yang dilancarkan oleh Tun M sendiri. Frazer-Nash Research adalah syarikat penyelidikan dan pembangunan yang terkenal dengan kenderaan elektrik dan hibrid yang berpusat di UK.

POEM sebenarnya berjaya menghasilkan kenderaan elektrik yang dipanggil Eleksuria pada tahun 1997, yang akan menjadi kenderaan elektrik pertama di Malaysia. Walau bagaimanapun, syarikat itu hanya berdiam diri sahaja dan kini, menjadi tidak berfungsi.

Namun, pada tahun 2013, semasa percubaan Proton dalam kenderaan elektrik tidak membuahkan hasil, Tun M nampaknya melihat ini sebagai peluang dan memutuskan untuk menggunakan hubungannya yang sudah ada dengan Frazer-Nash Research untuk menghasilkan kereta hibrid pada tahun 2016. Oleh itu, beliau terus menghantar keretanya sendiri untuk projek ini.

“Oleh kerana Tun M adalah jenis orang yang suka teknologi baru dan tidak mahu negara ketinggalan, atas inisiatifnya sendiri, dia mengirim Proton Perdana ke sana untuk R&D.”-Pembantu Tun M, dipetik dari FMT.

Jadi, sangat bagus kerana Tun M mengambil inisiatif untuk mencari peluang untuk mengembangkan teknologi automotif Malaysia, tetapi yang peliknya adalah kira-kira tiga tahun sejak beliau menghantar Proton Perdana untuk percubaan, tetapi tidak ada apa-apa perkara baik yang berlaku.

Dapatkan artikel SOSCILI terus kat email!

Ini merupakan surat perjanjian untuk hantar kereta Tun M ke UK. Imej dari Kelab Che Det.

Garaj terbiar ialah tempat kereta Tun M tersadai

Sekiranya korang tahu saluran YouTube Lost Adventures, korang akan tahu bahawa mereka menjelajahi bangunan terbengkalai untuk menggali ‘barang yang bersejarah’, dan garaj tempat kereta yang didakwa Tun M dijumpai nampaknya merupakan salah satu mercu tanda terbengkalai ini.

Jadi apa sebenarnya yang berlaku? sebenarnya, garaj itu milik pengeluar kereta mewah Bristol Cars, yang dimiliki oleh ahli perniagaan Pakistan, Kamal Siddiqi. Beliau juga memiliki Frazer-Nash Research, syarikat yang kami sebutkan di atas telah berurusan dengan Tun M untuk menghantar keretanya ke UK.

Kemungkinan masuk akal bahawa kereta Tun M akan berakhir di garaj Bristol Cars, memandangkan Kamal Siddiqi memiliki kedua-dua syarikat ini. Namun, masalahnya ialah Bristol Cars sebenarnya sudah gulung tikar pada awal tahun ini.

Ini merupakan tajuk berita tentang penutupan Bristol Cars. Imej dari Top Gear.

Bristol Cars sebenarnya ditubuhkan selepas perang dunia kedua berakhir yang memfokuskan pembuatan kereta mewah untuk orang kaya dan terkenal. Syarikat itu dikatakan telah berjalan dengan baik selama beberapa dekad sehingga 2011, ketika menghadapi kesulitan kewangan dan harus melaksanakan pemberhentian kerja.

Namun, Bristol Cars diselamatkan oleh Kamal yang membeli syarikat itu pada tahun yang sama. Syarikat itu bertahan selama sembilan tahun sahaja. Kesukaran kewangan menghantui Bristol Cars sekali lagi, dan kemudian syarikat itu tidak mempunyai pilihan selain membubarkan semua asetnya dan menghentikannya pada Mac 2020.

“Dengan penyesalan, kami telah melihat jenama ikonik UK lain gagal diserahkan dalam dunia yang berubah.” –  Jeremy Frost, dipetik dari Top Gear.

Sedih pula Kamal sebab syarikat tutup. Imej dari Giphy.

Oleh itu, berdasarkan fakta bahawa Kereta Bristol sudah menjadi perkara masa lalu, nampaknya pelbagai kereta mewah juga menjadi barangan silam, termasuk Proton Perdana milik Tun M. Namun, itu bukan satu-satunya perkara pelik mengenai keseluruhan perkara ini.

Pemilik Bristol Cars dikaitkan dengan pendedahan skandal 1MDB

Orang yang pakai blazer itulah Kamal Siddiqi. Imej dari Evo.

Kalau korang ingat ketika Sarawak Report memecah rahsia skandal 1MDB dan nama seseorang itu, Xavier Justo, yang muncul ketika isu itu (korang boleh baca artikel berkaitan di sini). Sebenarnya, dia ialah pemberi maklumat besar yang membocorkan banyak e-mel dan dokumen rahsia yang nampaknya menggambarkan kisah mengenai 1MDB dan seterusnya.

Akibat tindakan pemberitahuannya, Justo dikejar oleh banyak pihak, termasuk Thailand dan Malaysia. Dia akhirnya ditangkap di Thailand kerana ‘menghantar surat ugut dan memeras ugut‘ pada tahun 2015, sementara pihak berkuasa Malaysia menuduhnya mengganggu dokumen yang dia bocorkan ke Sarawak Report.

Pada tahun berikutnya, dia dibebaskan setelah mendapat pengampunan kerajaan dari raja Thailand.

“Saya akan melakukannya sekali lagi. Itu adalah perkara yang betul untuk dilakukan. ” – Justo, dipetik dari SCMP.

Kalau korang nak tahu, inilah dia Xavier Justo. Imej dari Unreserved.

Sekarang anda mungkin berfikir: Apa kaitannya dengan pemilik Bristol Cars?

Secara jelasnya, pemiliknya, Kamal Siddiqi, mungkin merupakan sebahagian daripada kumpulan yang ingin membeli dokumen berkaitan 1MDB dari Justo, dan kumpulan itu nampaknya termasuk Clare Rewcastle-Brown, pengasas Sarawak Report. Lihat, nampaknya, ketika Justo mengetahui data tersebut, dia menjualnya daripada memberikannya, tetapi dia tidak pernah mendapat bayaran sama sekali.

Semasa  Justo berada dalam tahanan di Thailand, dia didakwa mengaku bahawa Kamal adalah orang yang memperkenalkannya kepada Rewcastle-Brown, kemudian dia menuduh membeli dokumen yang dibocorkan daripadanya. Oleh itu, Rewcastle-Brown hanya datang berjumpa dengan Justo kerana Kamal.

Ketika ditanya mengenai dakwaan perkenalan oleh Kamal, Rewcastle-Brown hanya menyatakan:

“Saya cadangkan anda bercakap dengan pemberi maklumat yang boleh dipercayai yang jelas lebih berpengetahuan daripada saya mengenai perkara ini.” – Rewcastle-Brown, seperti yang dipetik dari Malaymail

Jadi, adakah Tun M membuat perjanjian dengan syarikat yang mempunyai hubungan dengan pemberi maklumat 1MDB?  Namun apa yang dapat disampaikan kepada korang, setelah pengakuan kecil yang dibuat oleh Justo, tidak ada tindakan yang diambil terhadap Kamal. Sekali lagi, Justo telah mengakui bahawa pihak berkuasa Thailand telah menjanjikan sedikit masa di penjara sebagai ganti pengakuan yang ditandatangani.

Apa yang akan berlaku pada kereta Tun M sekarang?

Haa.. siapa nak ambik silakan. Imej dari FMT.

Walaupun tidak ada tarikh akhir yang tepat ketika Tun M menandatangani perjanjian untuk mengeksport keretanya ke UK, jelas sekali kereta itu tersadai di garaj yang ditinggalkan.

Menurut pembantu yang mengesahkan bahawa ia memang kereta Tun M, sekiranya Frazer-Nash Research berjaya, Proton akan dapat membuat kereta hibridnya sendiri berdasarkan Proton Perdana bekas Perdana Menteri, yang bersaing dengan jenama automotif lain yang sudah mempunyai kereta hibrid mereka sendiri.

“Kami tidak pasti sama ada kereta itu benar-benar melalui R&D sama sekali, tetapi sudah seharusnya dikembalikan sekarang.” – Pembantu Tun M, dipetik dari laman Facebook Kelab Che Det.

Dalam pembuatan kenderaan hibrid atau elektrik kita sendiri, Malaysia hanya berjaya menghasilkan satu kenderaan elektrik yang kita tahu setakat ini, iaitu Eleksuria, dan ia berhenti sejak itu.

Sampai sekarang kereta Proton Perdana itu masih ada lagi di garaj tersebut, ditemani dengan habuk dan kesunyian. Lamanya kereta itu sama macam rakyat Malaysia tunggu kereta terbang muncul dari langit.

To Top
Dapatkan artikel SOSCILI terus kat email!

Send this to a friend