Sejarah & Politik

Kisah pengganas Al-Ma’unah yang pernah menceroboh kem askar wataniah

Tahun 2020 memberikan banyak detik yang mengejutkan untuk kita, seperti kes bekas Perdana Menteri, DS Najib Razak kerana penyalahgunaan kuasa, kes Covid-19 yang kembali kepada dua angka, dan ulang tahun 20 tahun salah satu serangan pengganas terbesar di Malaysia. Oleh itu, hari ini, kita akan melihat semula kejadian itu, jadi kita takkan melupakan tragedi yang pernah belaku di Malaysia.

Kalau korang nak tahu, negara kita pernah dikejutkan oleh satu isu yang menggemparkan iaitu kes pencerobohan kem Rejimen Askar Wataniah yang dilakukan oleh sebuah kumpulan pengganas yang diberi nama Al-Ma’unah. Jadi, siapakah mereka ini?

Al-Ma’unah memulakan gerakan dengan menjadi kumpulan pencak silat

Ini merupakan logo Al-Ma’unah. Imej dari Wadah Panglima.

Nama penuh bagi kumpulan ini ialah “Persaudaraan Ilmu Dalam Al-Ma’unah” dan asal-usul kumpulan ini sebenarnya bukan bertujuan untuk keganasan tetapi lebih kepada ilmu persilatan. Kumpulan ini didirikan oleh Muhamad Amin bin Mohd Razali pada bulan September 1998, yang mula menggabungkan seni mempertahankan diri dengan tafsirannya sendiri mengenai Islam.

Untuk menarik pengikutnya, Amin Razali mengaku memiliki ilmu silat batin dan mampu menyembuhkan penyakit dari jarak jauh. Tambahan pula, dia dikatakan mempunyai kemampuan untuk membekukan musuh dan menghantarnya ke tempat lain.

“Dia boleh menimbulkan penyakit yang boleh membuat orang gila, keracunan macam disantau, lumpuh dan banyak lagi,”- Zahit Muslim, Ketua nombor dua Al-Ma’unah, dipetik dari Malaysiakini.

Dakwaan dari Amin Razali pada waktu itu membuahkan hasil kerana Al-Ma’unah berjaya memperoleh sekitar 1,700 anggota pada tahun 2000, tersebar di negara-negara lain termasuk Singapura, Brunei, Arab Saudi, dan Mesir.

Pening kepala otak kita memikirnya. Imej dari knowyourmeme.

Pada permulaannya, Al-Ma’unah didakwa mendapat sokongan dari Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS). Lebih hebat lagi, organisasi ini mempunyai laman web sendiri, tetapi sekarang korang tidak boleh melihatnya kerana sudah dipadam.

Pada tahun 1999, organisasi ini didaftarkan secara sah dan menjadikan Amin Razali sebagai presiden. Bukan itu sahaja, kegiatannya juga diceritakan dalam surat khabar Melayu seperti Harakah.

Amin Razali sendiri menunjukkan kebaikan dan kemurahan hati, di mana dia agak aktif membuka klinik percuma bagi mereka yang mencari rawatan tradisional dan mengadakan kelas agama percuma untuk para anggotanya. Jadi, korang dapat mengetahui bahawa Al-Ma’unah nampaknya cukup sah sejak zaman kegemilangannya. Namun, di sebalik imej sihat ini yang dipupuk oleh organisasi, ada perkara yang disembunyikan.

Amin Razali sebenarnya mempunyai rancangan untuk menyerang kem askar di Perak

Inilah dia manusia yang boleh menghilangkan orang hahahaha. Imej dari BBC.

Sewaktu Amin Razali mengasaskan klinik percuma dan mengajar silat kepada ahlinya, dia juga menyeludup senjata api di sebuah kem tentera di Gerik, Perak pada bulan Julai 2000. Penyeludupan senjata api ini merupakan salah satu agenda untuk menjatuhkan kerajaan pada masa itu, yang merupakan pentadbiran Barisan Nasional (BN) yang dipimpin oleh Dr. Mahathir Mohamad, dan ingin menubuhkan negara Islam di Malaysia.

Dapatkan artikel SOSCILI terus kat email!

Berdasarkan buku “Panduan Keganasan dan Pemberontakan di Asia Tenggara”, Amin Razali menyuruh 27 ahlinya memakai pakaian tentera palsu yang dilengkapi dengan pangkat untuk menceroboh Kem Batalion 304 Rejimen Askar Wataniah. Mereka memasuki kem tersebut pada 2 Julai 2000 dengan menaiki tiga buah kereta pacuan empat roda dan tiada siapa perasan bahawa mereka menyamar pada ketika itu. Akhirnya, mereka telah berjaya merampas 7000 butir peluru dan 116 laras senjata api, antaranya:

  1. M16
  2. M203 pelancar bom
  3. Mesingan
  4. Pistol nyalaan

Selepas itu, organisasi ini telah membina markas rahsia di Kampung Sauk iaitu berdekatan dengan kem tersebut. Dikatakan bahawa dia merancang untuk menggunakan senjata api yang dicuri untuk menyerang sebuah kuil Hindu di Batu Caves dan beberapa kilang alkohol di Shah Alam dan Sungei Way.

Pada mulanya, pihak berkuasa nampaknya tidak menyedari bahawa senjata api di kem tentera di Gerik telah dirompak. Mereka hanya perasan apabila penduduk mendengar tembakan luar biasa di hutan. Setelah mereka mengetahui bahawa senjata tentera telah dirompak, sepasukan pegawai polis dan tentera bekerjasama dalam mengepung pangkalan rahsia Al-Ma’unah di Sauk yang merancang untuk menyusup.

“Saya tidak pernah mempunyai laporan seperti itu sepanjang perkhidmatan saya di tentera. Saya merasa sangat cepat bahawa ini adalah masalah besar. “- Zaini bin Mohamad, Bekas Leftenan Jeneral Tentera Darat Malaysia, dipetik dari Al-Ma’unah: The Malaysian Arms Heist.

Namun, disebalik perjuangan mereka, terselit berita sedih untuk Malaysia.

Minta Tun M undurkan diri sebagai Perdana Menteri

Ini merupakan situasi di markas Al-Ma’unah. Imej dari Orang Perak.

Setelah polis dan tentera menutup pangkalan rahsia, mereka mula berusaha menyusup ke pangkalan itu sendiri, tetapi rancangan itu digagalkan ketika Al-Ma’unah berjaya menjadikan orang-orang ini sebagai tebusan:

  1. Sarjan Polis Mohd Shah Ahmad
  2. Koperal Detektif Raju Saghadevan
  3. Jaafar Puteh
  4. Koperal Matthew anak Medan

“Kami belum mengetahui motif di sebalik pencurian ini, tetapi kami yakin bahawa kekuatan akan dapat mengawal keadaan sepenuhnya.”- Tun M, bekas Perdana Menteri, dipetik dari Al-Maunah: The Malaysian Arms Heist.

Menurut salah seorang tebusan yang terselamat, Mohd Shah Ahmad, para tebusan diseksa dengan teruk selama empat hari semasa mereka dalam kurungan. Sementara itu, pihak berkuasa juga dalam proses merundingkan perjanjian dengan Amin sambil mencari petunjuk mengenai identiti mereka. Nampaknya, salah satu syarat Amin Razali adalah untuk Tun M mengundurkan diri sebagai Perdana Menteri, atau mereka akan melangkah lebih jauh dan menutup seluruh kota Kuala Lumpur.

Pihak berkuasa menemui jalan masuk ke pangkalan Al-Ma’unah, ketika mereka melepaskan tembakan. Akhirnya, Al-Ma’unah menyerah kalah kerana mereka jumlah mereka terlalu kecil, dengan Amin yang terakhir menyerah diri. Malangnya, dalam misi itu, dua tebusan telah terbunuh iaitu Koperal Detektif Raju Saghadevan dan Koperal Matthew.

Semua anggota kumpulan dibawa ke pengadilan atas kesalahan pengkhianatan

Wajah-wajah ahli-ahli Al-Ma’unah. Imej dari Orang Perak.

Mereka yang aktif dalam rompakan dan tebusan akhirnya dibawa ke muka pengadilan dengan tuduhan “berperang melawan Raja“, menjadikan mereka kes pertama kali didakwa atas kesalahan itu. Berdasarkan perbicaraan, Amin Razali dan dua leftenan lain dijatuhkan hukuman mati, sementara yang lain dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup.

Walaupun ini bukan pertama kalinya Malaysia menghadapi ancaman pengganas, tetapi kejadian Al-Ma’unah dianggap sebagai kes terorisme terbesar setakat ini. Sejak itu, kerajaan secara rasminya mengharamkan organisasi Al-Ma’unah.

“Itu adalah tindakan keganasan yang disengaja.”- Steve Shim Lip Kiong, Bekas Ketua Hakim Sabah dan Sarawak, dipetik dari The Star.

Berikutan kejadian itu, pihak berkuasa tempatan juga berusaha keras untuk membanteras aktiviti-aktiviti yang menunjukkan ekstremisme. Sehingga hari ini, Malaysia mempunyai “Bahagian Cawangan Khas Counter-Terrorism ” untuk menghalang kumpulan pengganas yang berpotensi, undang-undang anti-keganasan yang cukup ketat di SOSMA, dan pusat pesanan balas, untuk membendung ekstremisme.

Di samping itu, undang-undang mengenai penjualan pakaian seragam polis dan tentera juga diperketat, di mana mereka yang ingin berniaga dan menghasilkan pakaian seragam itu mesti mempunyai permit polis untuk melakukannya. Ini mengelakkan seseorang daripada membelinya untuk melakukan aktiviti haram seperti yang dilakukan Amin Razali dan orang bawahannya.

Walau bagaimanapun, perkara yang paling mengejutkan dari semua ini adalah tidak semua anggota Al-Ma’unah mempunyai cita-cita yang sama dengan Amin Razali. Sebenarnya, mereka dikatakan sebagai mangsa Amin Razali secara tidak sedar  dan tidak berniat menyerang negara seperti yang dilakukannya. Oleh itu, ini hanya menunjukkan betapa mudahnya orang-orang bawahan dipengaruhi.

Dan sementara tragedi yang ditimbulkan oleh Al-Ma’unah mungkin hanya menjadi sebuah kenangan. Hal ini menjadikan bahagian penting dalam sejarah Malaysia, walaupun isu ini hanya berlaku 20 tahun yang lalu. Namun, mereka yang tidak dapat belajar dari sejarah pasti akan mengulanginya.

To Top
Dapatkan artikel SOSCILI terus kat email!

Send this to a friend