Pendidikan & Kesihatan

Dari jururawat menjadi pengasas rumah perlindungan pesakit HIV pertama negara

(This article is a translation. For the original, visit CILISOS)

Apa yang korang bayangkan kalau human immunodeficiency virus (HIV) atau acquired immunodeficiency virus (AIDS)? Beberapa tanggapan yang salah seperti gay boleh menjadi punca, beranggapan HIV dan AIDS adalah perkara yang sama, dan seseorang harus menjauhkan diri dari mereka ini jika tak mahu dijangkiti.

Namun, itu tidak berlaku kepada wanita berusia 71 tahun bernama Fadzilah Abd Hamid ini, yang ramai orang akan hormati sebagai Matron Fadzilah.

Beliau menubuhkan rumah perlindungan HIV pertama untuk pekerja seks

Matron Fadzilah Abd Hamid. Imej dari MIMS Today

Rumah perlindungan ini terletak di Kampung Permai, Ampang, terletak di sebuah banglo dua tingkat yang sederhana. Dan jika korang masuk ke dalam rumah banglo tu, korang mungkin takkan mengetahui bahawa ia sebenarnya rumah perlindungan bagi wanita dan kanak-kanak yang menderita HIV, dan ia dipanggil Rumah Solehah. Sekiranya korang tak tahu, rumah ni pada dasarnya merupakan tempat perlindungan yang membolehkan orang seperti bekas banduan, pesakit mental, dan penagih dadah mempelajari kemahiran untuk kembali ke kehidupan seharian.

Rumah Solehah adalah rumah bagi wanita dan kanak-kanak yang menghidap HIV. Bukan hanya itu, ia dikatakan sebagai tempat perlindungan HIV pertama di Malaysia. Dan tulang belakang semua ini ialah Matron Fadzilah, seperti gambar di atas. Kami sangat bertuah kerana berjaya menghubungi Matron Fadzilah sendiri untuk memberitahu kami lebih banyak mengenai Rumah Solehah.

Sebelum Rumah Solehah, Matron Fadzilah sebenarnya seorang jururawat, dan sangat berpengalaman pada masa itu! Setelah menjadi jururawat sejak tahun 1970, dia memiliki banyak pengalaman sebagai jururawat kesihatan awam, di mana beliau merawat pesakit di luar bandar. Menurut Matron Fadzilah, beliau mengkhususkan diri dalam penjagaan kesihatan wanita dan harus belajar lebih banyak mengenai penggunaan dadah yang mempengaruhi masyarakat luar bandar seiring dengan peningkatan kes HIV.

“Saya ditaja oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk bergabung dengan Unit Latihan HIV/ AIDS Kaunseling Nasional di St Charles Hospital, London.” – Matron Fadzilah, dalam wawancara dengan Cilisos

Peningkata HIV pada tahun 1989. Imej dari Wikipedia

Oleh kerana pengalamannya, KKM kemudian menghampirinya untuk mendirikan pusat pemulihan pekerja seks positif HIV di KL. Menurut Matron Fadzilah, projek itu sepatutnya terletak di Sepang, berharga sekitar RM11 juta. Namun pada akhirnya, kerajaan pada masa itu akhirnya membatalkan projek ini. Tetapi itu sama sekali tidak menghalang Matron Fadzilah.

Sebenarnya, beliau terus maju dan memutuskan untuk bermula secara kecil-kecilan sebagai NGO dengan bantuan Persatuan Perubatan Islam Malaysia (PPIM) dan sumbangan kecil dari KKM, itulah bagaimana Rumah Solehah muncul pada tahun 1998. Dan sama seperti pusat pemulihan , ia bermula sebagai tempat perlindungan bagi pekerja seks positif HIV.

Dapatkan artikel SOSCILI terus kat email!

“Pengalaman kejururawatan saya banyak membantu saya dalam menguruskan tempat perlindungan dan menjaga penduduk secara fizikal dan mental.” – Matron Fadzilah

Namun, walaupun beliau telah dihantar untuk mengikuti kursus kaunseling di London, Matron Fadzilah mendapati bahawa beliau masih tidak tahu banyak tentang HIV atau pekerjaan seks dalam konteks tempatan, itulah sebabnya beliau harus melakukan penyelidikan lapangan untuk mendidik dirinya sendiri mengenainya. Dan satu cara untuk melakukannya adalah dengan mengunjungi ‘kawasan panas’ di KL, seperti Chow Kit, dan bercakap dengan pemandu teksi dan pekerja seks.

“Ketika itulah saya tahu bahawa terdapat banyak eksploitasi dalam kumpulan ini, dan saya menyedari bahawa saya mesti melakukan projek ini.” – Matron Fadzilah, seperti dikutip dari CNA

Namun, seiring berjalannya waktu, Rumah Solehah mulai membuka pintunya kepada wanita lain dan juga anak-anak yang positif HIV, terutama wanita Muslim. Dan ketika korang berfikir tentang pengasuh di tempat perlindungan – sama ada itu rumah anak yatim atau rumah orang tua – gambaran yang korang fikirkan mungkin suara yang lembut dan senyum yang penuh kasih sayang. Matron Fadzilah, sebaliknya, mempunyai pendekatan yang berbeza.

Matron Fadzilah menerima gelaran ‘Kak Bomoh’ kerana caranya

Rumah Solehah. Imej dari FMT

Menggerakkan tempat perlindungan tak semudah yang korang fikirkan. Seseorang tak boleh hanya mendapatkan rumah, membiarkan beberapa orang tinggal di sana, dan menyelesaikannya. Kami rasa selamat untuk mengatakan bahawa korang kadang-kadang bertengkar dengan ahli keluarga korang ketika tinggal di bawah bumbung yang sama – jadi sekarang bayangkan itu, tetapi dengan sekumpulan wanita yang korang tak kenal dan mempunyai keperibadian yang berbeza, itu mungkin menjadi lebih mencabar.

Dan begitulah keadaannya dengan Rumah Solehah sewaktu di peringkat awal. Ternyata, Matron Fadzilah menjadi gambaran ketokohan di tempat perlindungan. Ya, seacara tepatnya, beliau tidak memukul penghuni kerana itu adalah penyalahgunaan. Tidak, beliau hanya dikenali sebagai sangat tegas dan cenderung untuk menghina penduduk mengenai disiplin dan kebersihan. Percaya atau tidak, penduduk sebenarnya gembira kerana ini membuktikan bahawa dia benar-benar mengambil berat terhadap mereka.

“Saya suka apabila dia memarahi saya. Saya menganggapnya sebagai olok-olok mesra, seperti sesuatu antara ibu dan anak perempuan.” – Seorang penghuni Rumah Solehah, seperti dikutip dari CNA

Tingkah laku tegasnya telah menjadikannya menerima gelaran Kak Bomoh’, dan beliau nampaknya bangga pasal tu.

Sebelum masuk Rumah Solehah. Teka dulu. Sumber dari Giphy

Ketika kami bertanya kepada Matron Fadzilah pasal tu, beliau mengatakan kepada kami bahawa beliau mempunyai masalah pada tahun-tahun awal kerana beliau harus berhadapan dengan wanita yang berlainan latar belakang, menyebabkan pertembungan keperibadian dan masalah sikap. Dan ketika itulah beliau mengetahui bahawa beliau harus tegas untuk menjaga tempat perlindungan dengan teratur.

“Sekiranya kita tidak tegas, mereka tidak akan sampai ke mana-mana, kerana fungsi kognitif mereka lemah. Saya harus mengingatkan mereka untuk membersihkan rumah, makan sayur, minum ubat tepat pada masanya, dan berfikiran positif. ” – Matron Fadzilah

Beliau lebih senang menerima lebih banyak penghuni positif HIV yang memerlukan bantuan dan keselamatan tempat perlindungan, tetapi…

Matlamat utamanya untuk memastikan mereka boleh kembali kepada masyarakat

Matron Fadzilah ajar cara menyiram pokok. Imej dari CNA

Bagaimanapun, Rumah Solehah adalah rumah persinggahan yang bermaksud bahawa akhirnya, penghuni harus meninggalkannya dan menjalani kehidupan mereka sendiri.

Menurut Matron Fadzilah, penghuni Rumah Solehah yang diterima kebanyakannya adalah rujukan doktor pakar dalam penyakit berjangkit di pelbagai hospital. Dan ketika penghuni ini pergi ke Rumah Solehah, kebanyakan mereka dikatakan mempunyai keadaan mental yang teruk, terutama mereka yang sebelumnya merupakan pekerja seks, di mana mereka tidak mempunyai keinginan untuk hidup lagi. Beliau memberitahu kami bahawa ada banyak kali wanita dihantar ke tempat perlindungan dengan tandu (wheelchair).

“Mereka telah lama dieksploitasi di luar, dan ketika anda menggabungkannya dengan penyakit seperti HIV, hasilnya adalah merasa harga diri yang rendah. Tugas kita adalah membuat mereka kembali berdiri dan membantu mereka mencapai cita-cita mereka, sambil menangani masalah fizikal mereka juga. “- Matron Fadzilah

Tapi tentu saja, ini bukan soal mengomel dan memarahi. Di Rumah Solehah, kakitangan akan sentiasa mendorong penduduk untuk mengenal pasti apa yang mereka mahukan dalam hidupnya dan kemudian membimbing mereka untuk mengetahui apa yang mereka perlukan untuk mencapai cita-cita mereka, walaupun terdapat tanda-tanda HIV.

Makan bersama penghuni. Imej dari The Star

Oleh itu, selain mengajar mereka asas-asas kesihatan untuk memastikan bahawa penghuni tidak ‘memindahkan cecair secara tak sengaja’, Matron Fadzilah juga mendorong wanita-wanita ini untuk bertanggungjawab terhadap tugas-tugas di sekitar rumah dan menjadikan diri mereka berguna. Sebagai contoh, beliau menjadikan mereka aktif dengan jadual memasak dan pembersihan harian – kadang-kadang, walaupun menghiburkan pengunjung.

“Kami membantu wanita positif HIV ini menghadapi stigma dengan mengembangkan harga diri, keyakinan, dan membuktikan nilai mereka dalam sumbangan mereka kepada masyarakat melalui kemahiran sederhana yang mereka pelajari semasa mereka bersama kami.” – Matron Fadzilah

Pada ketika ini, korang mungkin tertanya-tanya: mengapa Matron Fadzilah berbuat begitu banyak untuk orang-orang dengan penyakit yang tak dapat disembuhkan? Ini kerana pada akhirnya, Matron Fadzilah berpendapat bahawa…

HIV bukan masalahnya, masalahnya ialah tingkah laku mereka

… dan masalah yang ditimpa akhirnya terletak pada sikap mangsa, baik terhadap diri mereka sendiri atau dunia luar. Suatu ketika, Matron Fadzilah menerima seorang belia wanita positif HIV yang mengaku beliau tidak mahu minum atau makan, dan akhirnya mati akibat dehidrasi, sambil menambahkan bahawa wanita itu tak mati akibat HIV, tetapi akhirnya kerana kemurungan.

“HIV bukan masalahnya. Masalahnya ialah tingkah laku mereka. Anda tidak akan ke mana-mana jika anda terus berfikir untuk mati.” – Matron Fadzilah

Dan mengubah kehidupan wanita ini, walaupun dengan HIV, menjadi misi Matron Fadzilah untuk membawa mereka ke Rumah Solehah dengan ‘cinta yang sukar’. Sehingga hari ini, Rumah Solehah telah menerima lebih dari 400 wanita dan anak-anak HIV-positif, dan menurut pengasasnya, terdapat banyak kisah kejayaan di mana wanita-wanita itu berjaya meneruskan perniagaan mereka atau kembali menjadi sukarelawan mereka yang mengalami nasib sama.

“Saya gembira dengan perkara-perkara kecil.” – Matron Fadzilah, seperti dipetik dari MIMS Today

Gembira dengan perkara-perkara kecik sewaktu kecil. Imej dari Giphy

Sudah lebih dari 20 tahun sejak Matron Fadzilah mendirikan Rumah Solehah pada tahun 1998, dan sepertinya tidak akan berhenti dalam waktu terdekat, sekalipun beliau dalam keadaan didiagnosis jantung pada usia tuanya. Namun, beliau dianugerahkan Anugerah Tun Dr Siti Hasmah pada tahun 2018 sebagai tanda penghargaan atas kerjanya di Rumah Solehah.

Imej dari Tatler Malaysia

Pada akhir wawancara kami, beliau memberitahu kami bahawa satu-satunya perkara diharapkan dapat dilihat adalah masyarakat lebih menerima wanita positif-HIV, sama ada mereka pekerja seks atau tidak, jadi mereka tidak lagi memerlukan tempat perlindungan seperti Rumah Solehah.

“Al-Quran kita dengan jelas menyatakan bahawa bagi mereka yang telah melakukan kesalahan, ingatlah bahawa Allah Maha Pengasih dan Pengampun. Siapa kita untuk membeza-bezakan, sedangkan Allah Mah Pencipta telah menjanjikannya. ” – Matron Fadzilah

To Top
Dapatkan artikel SOSCILI terus kat email!

Send this to a friend